Boykot Eurovision Song Contest 2019 med Israel som værtsland

Eurovision_apartheid En international kampagne opfordrer til boykot af Eurovision 2019 med Israel som værtsland. Kampagnen er den mest omfattende Boykot Israel-kampagne i nyere tid og omfatter underskriftindsamlinger, demonstrationer, TV-afbrydelser – og her i Danmark demonstration ved Melodi Grand Prix i Herning den 23. februar.
AF BOYKOT ISRAEL
Vinder af Eurovision Song Contest 2019 i Portugal blev den israelske sanger Netta Barzilai. Ifølge EBU’s regler betyder det at Israel skal være vært ved Eurovision 2019. Det er EBU (Eurovision Broadcasting Union) der arrangerer Eurovision og tæller en lang række public service radio- og tv-stationer, fx DR, TV2, BBC, ZDF, osv.

14. maj 2018, få dage efter Barzilai’s Eurovision-sejr, dræbte israelsk militær 62 ubevæbnede demonstranter i Gaza og sårede i tusindvis. I juni opfordrede en række palæstinensiske kulturorganisationer til boykot af Eurovision 2919 med Israel som værtsland og understregede at ”det israelske militære besættelses-, koloniserings- og apartheidregime bruger skamløst Eurovision som led i sin ’Brand Israel-strategi’ som går ud på at male et positivt billede af Israel og dermed skjule og hvidvaske dets forbrydelser mod palæstinenserne.

Den 7. september blev den internationale ’Boykot Eurovision med Israel som vært-Kampagne’ skudt i gang da den engelske avis The Guardian optrykte en international appel underskrevet af over 140 kunstnere, herunder 13 danske. InAppellen lød det bl.a. ”Vær ikke med til at hvidbaske Israels militære besættelse og krænkelser af palæstinensernes menneskerettigheder”. Og endvidere: ”Indtil palæstinenserne opnår frihed retfærdighed og lige rettigheder for alle mennesker, skal der ikke være nogen ’business as usual’ med den stat der nægter palæstinenserne deres grundlæggende rettigheder”. Blandt de internationale underskrivere kan nævnes : Ken Loach, Roger Waters og Mike Leigh. De 13 danske kunstnere var: Raske Penge, Jesper Christensen , Kirsten Thorup, Karina Willumsen, Arne Würgler, Tove Bornhøft, Anne Marie Helger, Tina Enghoff, Nassim Al Dogom, Nils Vest, Oktober Koret, Britta Lillesøe, Patchanka Band-

Boycott Eurovision 2019-kampagnen organiseres af den internationale Boykot Israel-bevægelse BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) og PACBI (The Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel.

Kunstnernes appel vakte bred international opsigt og blev bl.a. omtalt i Politiken, musikbladet GAFFA og flere TV- og radioprogrammer. Rasmus Poulsen fra Raske Penge blev interviewet til flere medier om sin opfordring til boykot, bl.a. i DR-programmet Shitstorm som søgte at ’svitse ham’, men uden held. Han svarede for sig.

Danmarks Radios svar
DR, som står for den danske deltagelse i Eurovision Song Contest, bragte på sin hjemmeside et længere referat at kampagnen og kunstnernes appel og svarede ( ved underholdningschef Jan Lagermand Lundme): ”Danmark er med fordi Eurovision handler om alt muligt andet end at skabe splid. Eurovision handler om at samle Europa”. Altså et foreløbigt nej fra DR’s side til at boykotte Eurovision ned Israel som vært.

Boykot Israel Kampagnen, som er den danske repræsentant for Eurovision-kampagnen, lavede den 7. december en demonstration foran DR i Ørestaden og afleverede et åbent brev til DR’s ledelse hvor det indledningsvis hed: ”Boykot Israel Kampagnen opfordrer hermed DR til at trække sig fra Eurovision Song Contest 2019 med Israel som værtsland og undgå at blive medskyldig i Israels forbrydelser mod palæstinenserne. På Vestbredden fortsætter Israel de ulovlige bosættelser. I Gaza har Israel siden marts i år dræbt over 200 ubevæbnede demonstranter herunder 30 børn”. Det svarede DR ikke på. Næste skridt bliver demonstrationen ved Grand Prix i Herning den 23. februar (se nederst).

LGBTQ+ grupper siger nej til Pinkwashing af Israels besættelsespolitik
Mere end 60 LGBTQ + grupper fra 20 lande i Europa har underskrevet en opfordring til det internationale LGBTQ-miljø om at ”støtte kampagnen for palæstinensernes rettigheder og boykot af European Song Contest 2019 i Israel”. De fordømmer Israels skamløse brug af Eurovision som traditionelt har en stærk opbakning fra det internationale LGBTQIA-miljø hvilket fjerner opmærksomheden fra Israels krigsforbrydelser mod palæstinenserne og ”promoverer enPink-Washing der kynisk bruger gay-rettigheder til at fjerne opmærksomheden fra Israels besættelse, bosætter-kolonialisme og apartheid”.

I Irland får journalister opbakning til at nægte at deltage i Eurovision-udsendelser
Journalister i Irland bakkes op af deres fagforening, TV-afdelingen af det irske journalistforbund NUJ, i tilfælde af at de ikke ønsker at deltage i udsendelser der dækker Eurovision 2019 i Israel. Fagforeningsrepræsentant Emma O’Kelly udtaler:

”Det faktum at Eurovision i år finder sted i et land der er skyldig i fortsatte menneskeretskrænkelser, herunder også imod journalister, betyder at der vil være nogle af vores medlemmer som føler at de af etiske grunde ikke kan deltage. Vores afdeling har med stort flertal besluttet at vi er villige til at støtte ethvert medlem i denne situation. Vi er også opmærksomme på at vores palæstinensiske søsterorganisation, The Palestinian Journalists Syndicate, er blandt de palæstinensiske organisationer som har opfordret til ikke at behandle dette års sangkonkurrence ‘som enhver anden Eurovision”

Boykot-aktivister afbryder fransk Eurovision-show
I Frankrig blev den nationale Eurovision-konkurrence afholdt over to dage: 19. og 26. januar. TV-stationen France 2 stod for arrangementet og TV-optagelserne. Den 19. januar lykkedes det aktivister fra BDS-France at forstyrre sangkonkurrencen ved at bære bannere direkte op på scenen med parolerne ’Nej til Eurovision 2019 i Israel’ og ’Syng ikke for Apartheid-Israel’ og ’Boykot Israel’ og ’Frit Palæstina’. Det skabte vild kaos. og arrangørerne afbrød for en tid tv-udsendelsen. Anden gang var arrangørerne forberedte og sikkerhedsforanstaltninger skærpet. Gæster til showet måtte gennem kropsvisitation, aflevere mobiltelefoner og andet sikkerhedshalløj. Men det lykkedes også denne gang aktivisterne at gennemføre den planlagte aktion for boykot af Eurovision 2019. Aktionerne vakte stor opsigt og blev omtalt i både franske og internationale medier, og aktivisterne blev interviewet vidt og bredt.

Demonstration ved Melodi Grand Prix i Herning 23. februar
Danmarks Radio afholder Melodi Grand Prix i Jyske Bank Boxen i Herning lørdag 23. feb ruar kl. 20. Her skal vælges den danske sanger som – ifølge planen – skal repræsentere Danmark ved Melodi Grand Prix i Tel Aviv i maj måned.

I den anledning arrangeres demonstration ved Jyske Bank boxen kl. 18-20 for at opfordre DR til at aflyse sin deltagelse i Eurovision Song Contest 2019 med Israel som værtsland og dermed undlade at bidrage til Israels hvidvask af forbrydelserne mod palæstinenserne.

Følg med i demonstrationsplanerne og hele Eurovision kampagnen på:

www.boykotisrael.dk og Facebook.com/boykotisrael.dk

(Artiklen tidligere offentliggjort på konfront.dk)