Tale v. Irene Clausen 8. maj mod Israels Grand Prix deltagelse

8. maj 2014

Tale ved Irene Clausen, Boykot Israel, ved demonstrationen mod Israel Grand Prix-deltagelse:

Om et par timer, kl.21, starter den anden semifinale i årets Melodi Grand Prix ude i B&W-hallerne hvor Israel deltager.

Vi siger: Nej til Israels deltagelse i Eurovision. Israel bruger bevidst kulturelle og sportslige arrangementer til at hvidvaske Israels forbrydelser mod palæstinenserne – og brande Israel som en normal og demokratisk stat. Israel deltager i europæiske sportskonkurrencer inden for tennis, fodbold, badminton ligesom de i dag deltager i Melodi Grand Prix – alt sammen for at skabe positive glansbilleder af Israel.

Boykot Israel blev dannet i april 2002 samme dag som det danske fodboldlandshold spillede venskabskamp mod det israelske landshold i Parken i København. Samme dag gik 3.000 mennesker i protest gennem Københavns gader og råbte ”Boykot Israel”. Det råber vi stadigvæk!

For vi er ikke venner med Israel. Israel er ikke en demokratisk stat eller en normal stat. Israel er en apartheid-stat der diskriminerer palæstinenserne – ligesom den sorte befolkning blev diskrimineret af det hvide apartheid-regime i Sydafrika.

Israel er en besættelsesmagt der stræber efter mest muligt palæstinensisk jord og færrest muligt palæstinensere. Og for at nå de mål anvender Israel systematisk vold og terror.

Under Gazamassakren i 2008/2009 dræbte Israel over 1300 palæstinenserne. Under angrebet på nødhælps-flotillaen i 2010 dræbte Israel 9 nødhjælpsarbejdere. Disse forbrydelser fremkaldte stor vrede over hele verden og satte nye sorte pletter på Israels image. Dette fik Israel til at forstærke sin brug af branding-og hvidvaskningspolitik – i forsøg på ikke kun at blive kædet sammen med krig og forbrydelser mod palæstinenserne, men med kultur og demokrati.

Israel betaler i dag millioner af dollars til film-og musikfestivaler verden over. Israel var fx med til at finansiere filmfestivalen i Melbourne i 2009 hvilket fik filmskabirene_clausen_BI_08052014eren Ken Loach til at trække sin film ”Looking for Erik” tilbage. Israel inviterer masser af kendte kunstnere til Tel Aviv. Dusinvis af rockstjerne har sagt nej til at spille og synge i Tel Aviv.

Det gælder The Yes Men, Carlos Santana, Elvis Costello og mange flere. De nægter at ’spille for apartheid’ – En gruppe på 60 israelsk-jødiske kunstnere nægtede i 2010 at spille i et nyt kulturcenter på den ulovlige bosættelse Ariel på Vestbredden og blev støttet af 150 britiske og amerikanske kunstnere som Vanessa Redgrave og Julianne More.

Imperialismen, anført af USA og EU, beskytter konsekvent Israel mod anklager, de kritiserer måske Israel en smule verbalt, men kunne ikke drømme om at indføre sanktioner mod Israel, deres trofaste og vigtige allierede i Mellemøsten. Det gælder også den danske regering.

Derfor må vi – græsrødderne – reagere. Gennem Boykot Israel-kampagnen ønsker vi at presse og isolere Israel. Vi boykotter alle varer fra Israel, fra frugt og grønt (Carmel, Jaffe, Mehadrin) over elektronik og vine. Desværre er det ikke altid til at se hvor varerne kommer fra, da Israel snyder med mærkningen. Vi boykotter det svenske tøjfirma H&M som har oprettet butikker i Israel. Vi boykotter det britisk-danske ’sikkerhedsfirma’ G4S som hjælper Israel med tortur og andre overgreb på fangerne i israelske fængsler.

Boykotten mod Sydafrikas apartheid virkede. Det var en boykot der omfattede boykot af varer, sport, kultur og våben. Den startede på græsrodsniveau, men voksede sig stærk og nåede op på regerings og FN-niveau og var med til at fjerne apartheid. Danmark var et af de første lande til at indføre boykot mod det sydafrikanske apartheidregime.

Den internationale Boykot Israel-bevægelse – BDS (Boykot, De-investering og Sanktioner) som Boykot Israel er med i, vokser hastigt frem over hele verden. Især i USA og Sydafrika er den stærk. Mange resultater er allerede opnået: israelske varer som butikkerne nægter at føre; studerende i USA som nægter at samarbejde med akademiske institutioner i Israel; Engelske LO – TUC – der boykotter bosættervarer, pensionsfonde som trækker deres investeringer ud af Israel-venlige multinationale selskaber som Caterpillar, G4S, osv. (råb: Boykot G4S!!)

Som Mandela sagde i 2012:
We are not really free before Palestine is liberated –

Vi er ikke frie før Palæstina er befriet.

Boykot Israel – Viva Palestina

Styrk den internationale solidaritet

Billedreportage