SodaStream lukker bosætterfabrik

November 2014

SodaStream lukker bosætterfabrik

Pressemeddelelse fra Boykot Israel Kampagnen 1. november 2014

sodastreaLukning
Det israelsk ejede Sodastream planlægger at lukke dets fabrik på den besatte Vestbred: Boykotten af Sodastream gør ondt – boykotten fortsætter!:

SodaStream lukker bosætterfabrik – En sejr for Boykot Israel-bevægelsen

Det israelske firma SodaStream International Ltd. meddelelse den 29. oktober at man planlægger at lukke sodavandsfabrikken på bosættelsen Mishor Adumin på Vestbredden og flytte den et andet sted hen. Det vil ske engang i 2015.

SodaStream International Ltd. har det sidste år oplevet et fald på 9 % i omsætning og et fald i fortjeneste på 42% hvis man sammenligner 2014 med 2013. Det er tale om en stor og tydelig sejr for Boykot Israel bevægelsen som indledte kampagnen mod SodaStream tilbage i 2012. Ifølge folkeretten er det forbudt for en besættelsesmagt, Israel, at overføre sin befolkning til besat område, Vestbredden, ligesom det er forbudt for besættelsesmagten at drive erhverv på besat område.

Alligevel har danske hvidevarebutikker og supermarkeder i stribevis solgt og reklameret for Sodastream-maskiner, det gælder Imerco, Punkt 1, Bilka osv.

I oktober 2012 demonstrerede Boykot Israel kampagnen foran hvidevarebutikken Punkt 1 ved Søtorvet i København i protest mod firmaets salg af SodaStream-maskiner. Vi opfordrede kunderne til at boykotte SodaStream-maskinerne. Til demonstrationen mødte direktøren for firmaet Empire, den danske importør af SodaStream, op og garanterede over for Boykot Israel- aktivisterne at man fra nu af ville ophøre med at sælger produkter fra de israelske bosættelser. At det ikke var et løfte der blev holdt, har historien dokumenteret. (se pressemeddelse fra Boykot Israel Kampagnen af 8.10.2012).

Boykot Israel kampagnen er stolte over denne konkrete sejr for boykotten af Israel. Og vi holder nøje øje med om SodaStream-firmaet gennemfører sin lukning af fabrikken på den israelske bosættelse.

Men som den internationale BDS-bevægelse skriver: Selv hvis den bebudede lukning af bosætter-fabrikken finder sted, vil SodaStream stadig være involveret i apartheid bl.a. med dets nye Lehavim fabrik i Naqab (Negev) hvor palæstinensiske beduiner er blevet tvangsforflyttet i strid med menneskerettighederne. SodaStream vil også fremover være udsat for boykot, konstaterer BDS-bevægelsen.

Boykot Israel Kampagnen fortsætter boykotten af Israel så længe der er israelsk apartheid og besættelse.

Boykot Israel Kampagnen”

www.boykotisrael.dk    – facebook.com/boykotisrael.dk