Solidaritet med Palæstina: Tusindvis demonstrerede i Paris – Trods demonstrationsforbud

Paris-Nakba-demonstration 15 maj 2021

På Nakba-dagen 15. maj blev der over hele verden demonstreret for Palæstina, også i mange franske byer. Men i Paris havde indenrigsminister Darmanin forbudt Palæstina-demonstrationer med henvisning til de militante former som Palæstinademonstrationerne havde haft i 2014 – da man protesterede mod massakren i Gaza.

Politiledelsen i Paris satte 4.000 politifolk ind for at opretholde demonstrationsforbuddet. Man alligevel strømmede pariserne til demonstrationen. For at opretholde demonstrationsforbuddet foretog politiet kropsvisitation, trafikspærringer og diverse kontroller. De brugte vandkanoner, stokke, tåregas osv. Politiet var ikke i stand til at forhindre at folk i tusindvis forsamledes og råbte “Vi et alle palæstinensere”, “Befri Gaza”. “Palæstina lever, Palæstina vil sejre”, “Israel -morder”, “Macron er medskyldig” osv.

Politiet jagtede demonstrationen fra sted til sted og fra plads til plads og samlede demonstranter i blokke og uddelte hundredvis af bøder for deltagelse i ulovlig demonstration.

Da demonstrationen hele tiden blev splittet op og drevet rundt af politiet, er det svært nøjagtigt at vurdere dens størrelse, men det var givetvis flere tusinde demonstranter i Paris’ gader.

Ungdommen var massivt til stede i demonstrationen. En blok af Gule Veste aktivister deltog under banneret “Et forenet folk kan aldrig besejres, Gule Veste råber Frit Palæstina”.
Forbuddet mod at demonstrere i Paris er tegn på en autoritær udvikling i Frankrig under Macron, med øgede beføjelser til ordensmagten, med retssager mod politiske aktivister, bl.a. mod Palæstina-aktivister. Macron-regimet markerer sig stadigt tydeligere som en tæt allieret til den zionistiske besættelsesmagt Israel.

Men det lykkedes ikke det franske regime at forhindre kæmpe Palæstina demonstrationer over hele Frankrig – herunder i Paris – til minde om Al Nakba og i solidaritet med det kæmpende palæstinensiske folk.

En tredje Intifada?
Nogle taler om en tredje palæstinensisk intifada. Der er – med udgangspunkt i oprøret i Sheikh Jarrar i Jerusalem – vokset en palæstinensisk oprørsbevægelse frem der – for første gang – samler palæstinensere fra byer i Israel, fra Vestbredden og Gaza og fra flygtningelejre i nabolandene Libanon og Jordan. Det er derfor så enormt vigtigt at vi – Palæstinas venner – af alle kræfter støtter det igangværende palæstinensiske oprør.

Boykot Israel-aktivist

Kilde: democracy.press