BDS erklæring: FN´s offentliggjorte liste over virksomheders medansvar for Israels bosættelsesaktiviter er af stor betydning

Onsdag d. 12. offentliggjorde FN en database liste med 3 års forsinkelse over virksomheder som tjener på aktiviteter i de illegale israelske bosættelserVestbredden, Østjerusalem og Golan.

Offentliggørelsen af listen har mødt indædt modstand fra Israel og USA.

For den globale BDS bevægelse udgør offentliggørelse  af en listen over firmaer der er medansvarlige for illegale bosættelsesaktiviter en vigtig sejr som del af den totale boykot af Israel lige så længe Israel praktiserer apartheid og besættelse.

BDS – Det palæstinensiske BDS nationale udvalg (BNC) udtaler 12. februar 2020 om:

Offentliggørelse af den længe forsinkede FN bosættelses database er et betydningsfuldt skridt for at holde Israel ansvarlig

Blandt de 112 implicerede virksomheder på FN’s udskamnings liste er de fem israelske banker, som AXA investerer i ( Bank Hapoalim , Bank Leumi , First International Bank of Israel , Mizrahi Tefahot Bank og Israel Discount Bank ), Delta Israel , Puma ’s eksklusive licenshaver i Israel og Shapir , CAFs partner for udviklingen af ​​Jerusalem Light Rail. Delek Group , Egged , General Mills , Motorola Solutions , JCB, Alstom inkluderer også, Israelsk nationale vandfirma Mekorot og rejse-firmaer som TripAdvisor, Airbnb, Booking.com, Edreams og Expedia.
(Se link til hele dokumentationslisten længere nede )

un settlement db V2 2.12.2020:

“Det palæstinensiske civilsamfund glæder sig over denne længe ventede FN-liste over virksomheder, der er medskyldige i Israels ulovlige bosættelsesvirksomhed , som udgør en krigsforbrydelse efter international lov.

Vi takker alle menneskerettighedsorganisationer, der har arbejdet utrætteligt for frigivelsen af ​​et så vigtigt instrument til gennemsigtighed og ansvarlighed.

Opretholdelse af international ret er den eneste passende reaktion på forsøget fra autoritære og højreorienterede regimer, ledet af Trump Det Hvide Hus og Israels ekstremistiske regering, på at undergrave menneskerettighederne og retsstaten og håndhæve dominans af de mest magtfulde i stedet.

Vi anerkender den vigtige rolle, som FN spillede i slutningen af ​​apartheid i Sydafrika, og vi ser frigivelsen af ​​denne database som et første vigtige og konkrete skridt fra enhver FN-enhed mod at holde israelske og internationale virksomheder ansvarlige, for at profitere på Israels alvorlige krænkelser af Palæstinensiske rettigheder.

Nogle bemærkelsesværdige omtaler blandt de 112 komplicerede virksomheder på FN’s udskamnings liste er de fem israelske banker, som AXA investerer i ( Bank Hapoalim , Bank Leumi , First International Bank of Israel , Mizrahi Tefahot Bank og Israel Discount Bank ), Delta Israel , Puma ‘s eksklusive licenshaver i Israel og Shapir , CAFs partner for udviklingen af ​​Jerusalem Light Rail. Delek Group , Egged , General Mills , Motorola Solutions , JCB, Alstom inkluderer også, Israelsk nationale vandfirma Mekorot og rejse-firmaer som TripAdvisor, Airbnb, Booking.com, Edreams og Expedia.

Ikke desto mindre er mange virksomheder og banker, der er involveret i direkte eller indirekte forretningsaktiviteter i eller med bosættelser, endnu ikke inkluderet i databasen. G4S , Hewlett Packard- virksomheder, Elbit Systems, Caterpillar, Hyundai Heavy Industries, Volvo, Heidelberg Cement og Cemex er blandt mange andre højprofilerede virksomheder, som uigenkaldeligt er impliceret i Israels ulovlige bosættelses virksomhed, som omhyggeligt dokumenteret af menneskerettighedsgrupper, den uafhængige  israelske forskningsgruppe WhoProfits og som det amerikanske projekt fra American Friends Service Committee undersøger. Alligevel mangler de på FN-listen.

Vi opfordrer til fortsat græsrodspres og civilsamfundets pres på OHCHR til at overholde menneskerettighedsrådets resolution 31/36 ved at modstå politisk pres, hvad enten det er fra USA, europæiske stater eller Israel og forpligte sig til konstant at opdatere den offentlige liste.

Intet internationalt eller israelsk selskab, der er medskyldig i at muliggøre, lette og drage fordel af Israels undertrykkelsesregime, bør nyde straffrihed.

Det er på høje tid, at alle offentlige institutioner, byråd, kirker, fagforeninger, kulturorganisationer, universiteter, investeringsfonde og andre holder op med at indgå kontrakter, indkøb eller investerer i nogen af ​​de virksomheder, der er på FN’s udskamnings liste, for at undgå meddelagtighed i Israels bosættelsesvirksomhed.

BDS-bevægelsen for palæstinensiske rettigheder vil fortsætte vores fredelige kamp, ​​støttet af samvittighedsfolk overalt i verden, for frihed, retfærdighed, lighed og for at afslutte al medvirken til Israels årtier gamle regimes  militære besættelse, bosætter-kolonialisme og apartheid.”

(Dokument over listen med 112 virksomheder her)

Original BDS artikel:
Release of long-delayed UN settlement database significant step towards holding Israel accountable

 

Oversat ved hpj