

Herefter besluttede palæstinensiske græsrodsorganisationer og NGO’er i 2005 at starte en international boykotkampagne mod Israel. Kampagnen, der var inspireret af boykotkampagnen mod Sydafrikas apartheid, opfordrede til boykot, de-investering og sanktioner (BDS) mod Israel. Kampagnen har tre krav:
– Afslutning på besættelse og kolonisering af al arabisk jord der blev besat i juni 1967, og nedrivning af apartheidmuren
– Fuld ligestilling for palæstinensiske borgere i Israel
Over store dele af verden er BDS-kampagnen blevet positivt modtaget. Der er dannet i hundredvis at netværk og BDS-komiteer. Israel har reageret med fordømmelse, vedtaget en lov i Knesset der kriminaliserer opfordring til boykot af Israel, og kalder BDS for antisemitisk.
BDS har opnået store sejre. Kunstnere og akademikere der nægter at skrive eller optræde for apartheid, multinationale selskaber som trækker sig ud af besat område, faglige organisationer som støtter kravet om boykot af Israel. Se mere om BDS-sejre på linket herunder.
Boykot Israel Kampagnen i Danmark er en selvstændig kampagne, men arbejder sammen med BDS om konkrete kampagner. Vi kan nævne en af de mest succesrige, nemlig Boykot Eurovision kampagnen i 2019 hvor 13 berømte danske kunstnere bakkede op omkring opfordringen til boykot af Eurovision i Tel Aviv.
En anden er kampagnen Round Table hvor Israel en gang om året (november) lokker gourmet-kokke fra hele verden til at arbejde en uge på restauranter i Tel Aviv. Formålet er at promovere apartheid-staten som en mester inden for gourmet-kunst – og dække over besættelsen og hvidvaske Israels forbrydelser mod palæstinenserne.
BDS er i kraftig fremgang. Og bliver af Israel betragtet som en strategisk trussel og i stigende grad anklaget for antisemitisme, ikke kun af Israel selv, men også af Israels allierede, især USA, Frankrig og Tyskland.