Hvem er BDS?

Af Boykot Israel Kampagnen
bds_logoI 2004 blev den israelske apartheid-mur på Vestbredden dømt ulovlig ved Den internationale domstol i Haag. Verdens regeringer blev opfordret til at presse Israel til at fjerne muren. Men intet skete.

Herefter besluttede palæstinensiske græsrodsorganisationer og NGO’er i 2005 at starte en international boykotkampagne mod Israel. Kampagnen, der var inspireret af boykotkampagnen mod Sydafrikas apartheid, opfordrede til boykot, de-investering og sanktioner (BDS) mod Israel. Kampagnen har tre krav:

– Afslutning på besættelse og kolonisering af al arabisk jord der blev besat i juni 1967, og nedrivning af apartheidmuren

– Fuld ligestilling for palæstinensiske borgere i Israel

– Respekt for palæstinensernes ret til tilbagevenden – som garanteret i FN resolution 194.

Over store dele af verden er BDS-kampagnen blevet positivt modtaget. Der er dannet i hundredvis at netværk og BDS-komiteer. Israel har reageret med fordømmelse, vedtaget en lov i Knesset der kriminaliserer opfordring til boykot af Israel, og kalder BDS for antisemitisk.

BDS har opnået store sejre. Kunstnere og akademikere der nægter at skrive eller optræde for apartheid, multinationale selskaber som trækker sig ud af besat område, faglige organisationer som støtter kravet om boykot af Israel. Se mere om BDS-sejre på linket herunder.

Boykot Israel Kampagnen i Danmark er en selvstændig kampagne, men arbejder sammen med BDS om konkrete kampagner. Vi kan nævne en af de mest succesrige, nemlig Boykot Eurovision kampagnen i 2019 hvor 13 berømte danske kunstnere bakkede op omkring opfordringen til boykot af Eurovision i Tel Aviv.

En anden er kampagnen Round Table hvor Israel en gang om året (november) lokker gourmet-kokke fra hele verden til at arbejde en uge på restauranter i Tel Aviv. Formålet er at promovere apartheid-staten som en mester inden for gourmet-kunst – og dække over besættelsen og hvidvaske Israels forbrydelser mod palæstinenserne.

BDS er i kraftig fremgang. Og bliver af Israel betragtet som en strategisk trussel og i stigende grad anklaget for antisemitisme, ikke kun af Israel selv, men også af Israels allierede, især USA, Frankrig og Tyskland.

PS Læs mere om BDS-kampagnen, om apartheid i Israel og Sydafrika, om BDS på universiteter i USA osv. i bogen ”Derfor sanktioner mod Israel”, oversat af Boykot Israel aktivister, udgivet af forlag Solidaritet. Med artikler af Angela Davis, Ilan Pappe, Slavoj Zizek, Omar Barghouti og mange flere. Pris 100 kr. Sælges i solidaritetsbutikken, Griffenfeldsgade 41, 2200 Nørrebro
Læs mere her: