Norsk læge: Glem ikke Israels massakre i Gaza for 5 år siden

 


Cast Lead bombardementerne Gaza januar 2009

V. Irene Clausen Boykot Israels Kampagnen
I disse dage er det fem år siden Israel gennemførte sin massakre i Gaza – kaldet Operation Cast Lead.

I den anledning havde ’27. december-initiativet’ inviteret til offentligt møde i København den 27.12. Initiativet ønsker at sætte fokus på den humanitære katastrofe som hersker i Gaza bl.a. som følge af massakren der blev indledt 27.12.2005.

En af oplægsholderne var den norske læge Mads Gilbert der under massakren arbejdede på et hospital i Gaza sammen med sin kollega Erik Fosse. Mads Gilbert bemærkede indledningsvis: Magthaverne forsøger altid at skjule og ’glemme’ deres forbrydelser, det er vores pligt ikke at lade deres forbrydelser gå i glemmebogen. Gilbert talte som solidaritetsaktivist og ikke som ekspert og inddrog personlige erfaringer fra ’hverdagen’ på Gazahospitalet under den grusomme massakre. Vi blev vist alle meget berørte! Han har været aktiv i Palæstinakomiteen i Norge siden 1967. Sammen med Erik Fosse har han udgivet bogen : ”Øyne i Gaza”.

Israels officielle mål med operationen var ’at bekæmpe terror’, mens det reelle mål – ifølge Gilbert – var at skræmme palæstinenserne fra at kæmpe imod besættelsen. Metoderne var bl.a. at dræbe civile palæstinensere og ødelægge den palæstinensiske infrastruktur.

Under ’operationen’ blev 1314 palæstinensere dræbt, de fleste civile. Blandt de myrdede var omkring 350 børn hvoraf flere blev dræbt med droner, og i mange tilfælde uden at de var i nærheden af ”terrormål”. Herudover blev 34 moskeer og et stort antal skoler bombet. På israelsk side mistede man 6 soldater.

Mads Gilbert stillede under sit foredrag følgende spørgsmål: ”Hvad ville der mon ske hvis palæstinenserne dræbte 1300 israelere og bombede Israels synagoger?”

Og så opfordrede Mads Gilbert os alle til at påtage os et ansvar i forhold til at stoppe Israels besættelse og apartheid. Han understregede hvor vigtigt det er at støtte den internationale Boykot Israel -bevægelse BDS (Boykot, De-investering og Sanktioner), ikke mindst forbrugerboykotten. I Sydafrika var det forbrugerboykotten der i første omgang formåede at mobilisere en international massebevægelse imod apartheid. Siden fulgte sanktioner på regeringsniveau. Derfor er det vigtigt at være aktiv med opfordring til boykot af israelske varer i supermarkederne.

Efter Mads Gilbert var der oplæg fra ph.d. stipendiat Leila Stockmarr, journalist og dokumentarist Harry Fear og Mahmoud Halloum fra Dansk Palæstinensisk Ungdom.

Irene Clausen
Boykot Israel

www.boykotisrael.dk