Åbent brev til Leonora/Melodi Grand Prix-vinder 2019 – og til DR

Boykot Eurovision 2019 med Israel som værtsland!

Herning_Boykot_Eurovison

Fra Boykot Israel Kampagnen

Til Leonora:

Din sang Love is Forever er blevet udvalgt til at repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest 2019 i Israel. Vi ønsker dig til lykke og forstår din stolthed og glæde. Boykot Israel Kampagnen har respekt for kunstnere og deres værker, især hvis de respekterer de grundlæggende friheds- og menneskerettigheder. Det er på grund af sidstnævnte spørgsmål at vi skriver til dig. At synge i Israel er ikke som at optræde i et hvilket som helst land.

I 2018 vedtog det israelske parlament en såkaldt apartheid-lov som betyder at den ikke-jødiske befolkning (palæstinenserne) officielt gøres til andenrangs borgere. Eurovision 2019 organiseres af en stat, Israel, som har institutionaliseret apartheid, og som på mange måder ligner den sydafrikanske apartheid som blev bekæmpet, bl.a. med en effektiv international boykot-kampagne.

Apartheid betyder at en bestemt befolkningsgruppe diskriminerer en anden befolkningsgruppe – ud fra religiøse, etniske, nationalistiske osv. interesser. Siden staten Israels oprettelse i maj 1948 har dens mål været: mest mulig palæstinensisk jord og færrest muligt palæstinensere. Det mål har den israelske stat forsøgt at opnå gennem fordrivelse af landets oprindelige befolkning, palæstinenserne, gennem ulovlige bosættelser, nedrivning af palæstinensernes huse og oliventræer og stribevis af massakrer i Gaza.

Eurovision 2018 i Portugal blev vundet af den israelske sanger Netta Barzilai. Den 14. maj, få dage efter Israels Eurovision sejr, dræbte israelsk militær 62 ubevæbnede demonstranter i Gaza, heraf seks børn, og sårede i hundredvis. Amnesty International har fordømt Israels skyd-for-at-dræbe politik, og Human Rights Watch beskriver drabene som værende ”kalkulerede og i strid med lovgivningen”.

Israel bruger bevidst kunst og kultur til at ’brande’ Israel og hvidvaske landets forbrydelser mod palæstinenserne. Det samme vil være tilfældet med Eurovision 2019 i maj måned i Tel Aviv.

Den internationale Boykot Israel Kampagne BDS, som Boykot Israel Kampagnen er tilsluttet, opfordrer til boykot af Eurovision 2019 med Israel som værts land. Denne opfordring har hundredvis af internationale kunstnere fulgt. Det gælder blandt andet følgende internationale kunstnere: Peter Gabriel, Ken Loach, Roger Waters, Dror Feiler, Alice Wolf, Julie Christie, Helmut Lotti, Brian Eno, Karin Dreijer, Mary Black, Michele Bernard, Pekka Strang, Code Rouge… ( Se hele listen i The Guardian, 7. september 2018)

Fra Danmark opfordrer følgende kunstnere til boykot af Eurovision 2019 i Israel: Jesper Christensen, skuespiller; Karina Willumsen, musiker; Kirsten Thorup, forfatter; Arne Würgler, sangskriver; Tove Bornhøft, skuespiller, instruktør og teaterleder ; Anne Marie Helger, skuespiller og politisk aktivist; Tina Enghoff, fotokunstner; Nassim Al Dogom, musiker; Raske Penge, sangskriver og sanger/rapper; Oktober Koret; Niels Vest, filminstruktør; Britta Lillesoe, kultur-event koordinator; Patchanka band.

På baggrund af ovenstående opfordrer vi dig. Leonora, til at boykotte Eurovision 2019 i Israel og dermed undgå at blive medskyldig i Israels hvidvaskning af sine forbrydelser mod palæstinenserne.

Med venlig hilsen Boykot Israel Kampagnen

 

Til Danmarks Radio:

Boykot Israel Kampagnen opfordrer Danmarks Radio til at trække sig fra Eurovision Song Contest 2019 med Israel som værtsland – og dermed undgå at blive medskyldig i Israels forbrydelser mod palæstinenserne.

Hundredvis af internationale kunstnere og mere end 100.000 borgere i Europa og udenfor har indtil videre skrevet under på opfordringen til boykot af Eurovision 2019 med Israel som værtsland. Vi opfordrer indtrængende DR til at følge denne opfordring. Vi kræver at EBU aflyser Israels værtskab for sangkonkurrencen i det hele taget og flytter den til et land med en bedre menneskeretsstatus. Uretfærdighed splitter, mens søgen efter værdighed og menneskerettigheder forener.

Læs mere om den internationale kampagne for boykot af Eurovision 2019 med Israel som værtsland på www.boykotisrael.dk

www.bdsmovement.net

Boykot Israel Kampagnen
www.boykotisrael.dk  – facebook.com/boykotisrael.dk

 

Boykot Israel – Frit Palæstina!